KIINNOSTAAKO UUSI KOTI?

050 366 5033

sami.alakotila@wesain.fi


Uutinen 11.2.2019

Asuntokaupan tilanne meiltä katsottunaAsuntokaupan tilanne meiltä katsottuna

Olen mielenkiinnolla seurannut mediassa käytyä kirjoittelua asuntokaupan tilanteesta koskien erityisesti uudiskohteita. Tiistaina 5.2. kerrottiin Keskipohjanmaa lehdessä Kokkolaan rakennettavien uudiskohteiden myynnin tipahtaneen jopa 63 % vuoden 2018 aikana.

Aloin miettimään asiaa meidän, eli Wesainin näkökulmasta. Meillä valmistui viime vuonna Kokkolaan 7 erillistaloa käsittävä taloyhtiö, jonka jokainen asunto myytiin ennen valmistumista. Tällä hetkellä meillä on Kokkolassa rakenteilla vastaava taloyhtiö Virmajuurentielle, joka valmistuu tulevan kevään/kesän aikana. Liki puolet taloista on jo tässä vaiheessa myyty. Mitä tästä sitten voisi päätellä? Hinta-laatusuhteeltaan järkevälle kodille on edelleen kysyntää Kokkolassakin.

Päämarkkina-alueemme on Kalajoki ja erityisesti siellä sijaitseva Hiekkasärkät. Viime vuonna rakensimme tänne kaikkiaan 53 asuntoa. Määrää voisi pitää isona suhteutettuna paikkakunnan kokoon, mutta kaikki vuonna 2018 valmistuneet asunnot on myyty. Kalajoen markkina-aluetta miettiessä usein unohtuu, että täällä on noin 12 600 vakituisen asukkaan lisäksi yli 240 000 rekisteröitynyttä yöpyjää. Kun huomioidaan myös rekisteröimättömät yöpyjät, kasvaa Hiekkasärkillä majoittuvien määrä jo noin 600 000 henkilöön vuodessa. Kun paiväkävijät lasketaan mukaan, nousee turistien määrä liki miljoonaan. Huomattavaa on että Hiekkasärkkien kasvu oli vuonna 2018 suomen matkailukohteista kaikkein vilkkainta, lähes 10 %, Suomen keskimääräisen kasvun oltua reilu 1 %.

Merkille pantavaa Kalajoella myymissämme asunnoissa on se, että viimeisen vuoden aikana olemme myyneet Kalajoelta asuntoja Kokkolassa asuville yli 20 kappaletta. Tämä pakotti pohtimaan tarkemmin miksi Kokkolalaiset nyt ostavat asuntoja kiihtyvällä vauhdilla Hiekkasärkiltä. Toki ymmärrän Kalajoen vetovoiman, upean luonnon ja mahtavien hiekkarantojen kutsun yhdistettynä koko ajan kasvavaan palvelutasoon, houkuttelevan ostamaan vapaa-ajan asunnon täältä. Olenhan itsekin muuttanut tänne viimeisen vuoden aikana ja nyt on vaikea kuvitella viihtyisämpää paikkaa asua ja elää.

Moni asia puoltaa asunnon ostamista Hiekkasärkiltä. Edulliset hinnat, pieni pääomantarve, hyvä vuokrattavuus, parempi vuokratuotto, oman käytön mahdollisuus sijoitustoiminnan lomassa jne.. Listaa voisi jatkaa kuinka pitkään hyvänsä, ennen kuin päästään upeaan näkymään auringon laskiessa tyynen meren taakse horisonttiin.

Edellä pohtimastani voidaan mielestäni vetää tiivistetty johtopäätös: Hyvä asunto oikeasta paikasta järkevään hintaan on edelleen houkutteleva ostokohde, sanovat tilastot prosenteista mitä hyvänsä.

Ota yhteyttä ja etsitään sopiva koti tai sijoitusasunto juuri sinulle.

Sami Alakotila

Kaupallinen johtaja

Wesain Oy

+358 50 3665033

sami.alakotila@wesain.fi

www.wesain.fi